top of page

Out with the old, in with the new !


2018 loopt alweer op haar einde. Onlangs herinnerde facebook me eraan dat ik 3 jaar geleden stond te blinken op het podium van de prijsuitreiking van bizidee. En ik dacht: “Écht???? Ben ik al drie jaar aan de weg van Bureau/Cuisine aan het timmeren?” En ja hoor, het eerste jaar voornamelijk op papier, het jaar erop als bouw’dame’ en in 2018 als enthousiaste, vrouwelijke ondernemer. Terugkijkend op dat laatste jaar heb ik best veel geworsteld met het concept TIJD. Tijd lijkt mijn grootste vriend en tegelijkertijd ook mijn ergste vijand. Ik hou ervan dat de tijd snel gaat en er vanalles rondom mij beweegt. Want uitdagingen, die houden me scherp en geven me tonnen energie! Maar evengoed zijn er momenten waarop ik wou dat de tijd even stil kon staan, om uit te blazen en te verwerken en zo ook weer verder te kunnen. Om een lang verhaal kort te houden: het gebruik van mijn tijd en energie blijkt best een moeilijke balans te zijn. En uit deze ervaring wil ik leren.

Eén van mijn voornemens voor 2019 zou dus kunnen zijn: deze multitasker gaat voortaan doseren. Haha mooi is dat, maar hoe begin je daar nu aan? Heb jij tips? Lijkt mij allesbehalve makkelijk en net daarom ga ik het anders aanpakken en gewoon FUCK zeggen tegen wat NIET werkt voor mij. Dus geen mooie maar onhaalbare voornemens in 2019, maar wel een concrete FUCK-IT list. Een lijst met dingen die ik voortaan NIET meer ga doen omdat ze me simpelweg meer energie kosten dan ze me opleveren. Zo spaar ik tijd... en energie! Tijd die ik kan besteden aan dingen die me meer energie geven. Klinkt geweldig, toch? Écht een lijstje voor mij! Hier komt het:

  • Anderen blij maken ten koste van mezelf. Oftewel: te snel en te vaak JA zeggen. Doe ik niet meer! Echt. Niet! Voortaan zeg ik “sorry, gaat niet” zodat ik me niet in allerlei (tijdrovende) bochten hoef te wringen om het toch te laten lukken...

  • Ik heb alles in de hand. Kan ik niet meer! Echt! Niet! Het is gewoon onmogelijk om alles zelf te doen en overal de controle over te hebben. Outsourcing is coming to the rescue!

  • Perfectie! Wil ik niet meer! Echt. Niet! Ik heb ondervonden dat perfectionisme vertraagd en zelfs verlamd. Ondernemen is alert, snel en efficiënt zijn, naar manieren zoeken om tijd en geld te besparen om te kunnen doen wat je graag doet en tegelijkertijd ook slim omgaan met stress en andere mentale rommel. Ik onderneem om te groeien en omdat ik dat leuk vind! Niet om perfect te zijn ;-).

En dan heb ik er nog één ... die moet er nog bij...

  • Minder/geen alcohol drinken. Waar ligt de norm tegenwoordig? Ach, ik hoef het niet te weten. Ik drink graag een glas wijn, ik vind het lekker en ik geniet ervan. Het is mijn pleziertje en ik ben niet van plan daarmee te stoppen. Echt. Niet!

Prettig eindejaar iedereen en veel succes met jouw lijstje ;-) !


bottom of page