top of page
Foto van schrijverBUREAU/CUISINE

The Veggie Challenge

Iedere maand gaan Bureau/Cuisine en Fabrique MANGERfique een nieuwe challenge aan. Op die manier willen we ons, niet alleen op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak blijven uitdagen en onze grenzen verleggen. Wij geloven namelijk dat verandering van spijs doet eten!


En dat mag je zeer letterlijk nemen in het geval van onze maart challenge. Deze maand springen we mee op “The Veggie Challenge”- boot die door EVA vzw te water werd gelaten. Naar aanleiding van deze uitdaging ontwikkelde onze huiskok Silke (Fabrique MANGERfique) 5 veggie recepten om jullie van extra inspiratie te voorzien tijdens een maand zonder vlees. Elke week vuren wij één recept op jullie af.


Hebben jullie na het maken van deze gerechten zin gekregen in meer? Goed nieuws, want Fabrique MANGERfique geeft in het kader van teambuildings ook (healthy) kookworkshops in onze gezellig uitgeruste keuken!


WEEK 5: Veggie lasagne


Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 125g Volkorenspelt lasagnevellen (bio planet)

  • 400g tomatenblokjes uit blik

  • 6 wortels

  • 200g droge linzen (of 400g linzen uit blik)

  • 1 teentje look geperst

  • 2 sjalottes fijngesnipperd

  • 2el Provençaalse kruiden

  • 250g ricotta

  • 200g feta

  • Olijfolie

  • Balsamicoazijn

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°C

  2. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking (je kan ook voorgekookte linzen uit blik kopen, in dat geval kan je deze stap overslaan).

  3. Fruit in een andere kookpot de sjalotte en look in wat olijfolie. Snijd de wortels in kleine blokjes en voeg toe.

  4. Laat even aanstoven en blus na een 5-tal minuten het geheel met een goede scheut balsamico azijn.

  5. Voeg de tomatenblokjes toe. Giet vervolgens water in het lege brik om de resten tomatensaus los te maken en voeg dit water ook toe aan je saus.

  6. Kruid de saus met peper, zout en Provençaalse kruiden en laat een 20-tal minuten pruttelen op een laag vuurtje.

  7. Doe de ricotta in een kom en klop los met een scheut olijfolie en wat peper en zout

  8. Neem een ovenschaal en bedek de bodem met een laag tomatensaus. Leg hierop een laag lasagnevellen dan tomatensaus en dan ricotta. Ga zo door tot je bovenaan je ovenschotel bent. Zorg dat je laatste laag ricotta is.

  9. Brokkel de feta over de lasagne en plaats in de oven gedurende 40 min.


Serveren die handel!


WEEK 4: Pastinaak kroket met chips van zoete aardappel en pastinaak, geitenkaas, crème van rode biet en pecannoten

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de chips van zoete aardappel en pastinaak

· 200g kokosvet

· 1 zoete aardappel

· 1 pastinaak

Voor de pastinaakkroket

· 4 pastinaken

· Bieslook naar eigen smaak

· Teentje look

· Half sjalotje

· 1 ei

· 3el bloem

· Paneermeel (bij voorkeur volkoren)

Voor de crème van rode biet

· 200g gekookte rode biet

· 1kl komijn

Voor de afwerking

· 200g geitenkaas

· 1 hand pecannoten

· Oma’s veldsla


Recept

Pastinaakkroket

1. Kook de pastinaak gaar. Let wel dat ze niet volledig plat gekookt zijn. Giet af en laat even afkoelen tot kamertemperatuur.

2. Doe de pastinaak in een foodprocessor of blender, samen met de look, sjalot en bieslook. Kruid met peper en zout. Blend het geheel met enkele korte draaibewegingen aan de knop. Het geheel moet een kleverige structuur krijgen zoals puree, maar mag geen crème worden.

3. Draai nu 2 gelijke ballen uit het mengsel en druk deze plat zoals een hamburger. Leg beiden op een bord en zet gedurende 1u in de frigo om op te stijven.

Maak ondertussen de chips zoals hieronder beschreven

Chips van zoete aardappel en pastinaak

4. Snijd de zoete aardappel en pastinaak met een mandoline in zeer fijne plakjes

5. Zet een pot of pan met kleine diameter op het vuur en laat hierin het kokosvet smelten. Verwarm het tot een zeer hoge temperatuur. Je ziet dat het vet heet genoeg is wanneer het zacht begint te sissen.

6. Doe de zoete aardappel in het vet en spatel na een 20tal seconden even om zodat ze langs weerzijde mooi kleuren. Wanneer de schijfjes van vorm veranderen haal je ze uit het vet en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Doe nu hetzelfde met de pastinaakschijfjes.

7. Houd nadien je pan met vet opzij voor de kroketten.

Vervolg pastinaakkroket

8. Haal de pastinaakschijven uit de frigo en zet 3 potje klaar met hierin bloem, een geklutst ei, en paneermeel. Haal ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel tot ze volledig bedekt zijn.

9. Gebruik nu het kokosvet van de chips om je kroket in te bakken. Dit mag aan een lagere temperatuur dan daarnet. Bak de kroket bruin langs weerszijde. Zet het vuur lager en laat de kroket verder warmen.

Maak ondertussen de crème van rode biet

Crème van rode biet

10. Doe de gekookte rode biet in een blender of foodprocessor met peper, zout en komijn.

11. Laat de blender draaien tot je een mooie gladde crème hebt.

Afwerking

12. Neem je borden en leg er een lepel crème op. Trek met je lepel een steep vanuit de bol crème naar de andere kant van je bord.

13. Leg je kroket op het bord en de chips errond.

14. Brokkel de geitenkaas over de chips.

15. Verbrokkel de noten met je handen in grove stukken.

16. Leg enkele blaadjes veldsla ter decoratie op je bord.

17. Werk af met een draai van de pepermolen.


SMAKELIJK!


WEEK 3: Sobanoodles met mango, gemarineerde tofu, sugarsnaps, shitake, courgette en basilicum


Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de noodle salade

· 1 netje sobanoodles (dit zijn noodles op basis van boekweit, te vinden in de gewone supermarkt)

· ½ mango in reepjes gesneden

· 150g sugar snaps, ontdaan van de buitenste puntjes (te kuisen zoals snijbonen)

· 2 volle handen shitakes

· 1 courgette gesneden in halve schijfjes

· 2el sojasaus

· 2el sesamolie

· Hand verse basilicum

· ½ avocado in plakjes gesneden

· 2 pijpajuinen in ringetjes gesneden

Voor de tofu

· 200g tofu

· 5el sojasaus

· 5el sesamolie

· 1el honing of agave

· 2el nigela zaad (zwarte zaadjes, te vinden in een turkse kruidenwinkel)

· 3el sesam zaad


Recept

Gemarineerde tofu

1. Neem een plastic potje waar de blok tofu net in past. Doe sojasaus, sesamolie en agave siroop in het potje en meng met een lepel alles door mekaar.

2. Leg de blok tofu erin en draai een paar keer rond zodat er wat marinade langs alle zijden van de tofu is. Dek af en zet opzij. Draai de blok tofu om de 5min nog eens om.

Sobanoodle salade

3. Breng water aan de kook en kook de sobanoodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel met lauw water en zet in een grote schaal opzij.

4. Kook de sugar snaps gedurende 4 minuten in licht gezouten water. Giet af, spoel met koud water en doe bij de sobanoodles in de schaal.

5. Zet een pan op het vuur en bak achtereenvolgens de shitakes en courgettes mooi bruin. Doe ook in de mengschaal.

6. Voeg nu ook de mango reepjes toe aan het geheel. Voeg de sesamolie, sojasaus en wat peper toe en meng alles goed onder mekaar.

Vervolg tofu

7. Zet een pan op het vuur en laat goed warm worden. Haal de tofu uit de marinade en leg in de pan. Bak langs weerszijden.

8. De marinade die overblijft in het doosje giet je in de pan over de tofu.

9. Doe de zaadjes in een diep bord. Haal de tofu uit de pan en draai door het zadenmengsel.

10. Snijd de tofu in plakjes.

Dresseren

Schep de noodlesalade uit in een diep bord en leg er de plakjes tofu bovenop. Voor de afwerking kan je nog wat pijpajuin, sesamzaadjes en basilicumblaadjes gebruiken.


SMAKELIJK!



WEEK 2: Home made flatbread met gyros van oesterzwam & frisse fetacrème


Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de gyros

· 1 rode paprika in langwerpige reepjes gesneden

· 1 gele paprika in langwerpige reepjes gesneden

· 1 dikke ui in halve ringen

· 3 volle handen oesterzwammen (1 bakje) uit mekaar gepulkt (met de handen)

· 1el komijn / 1 el curry / 1el paprika poeder / 1el kippenkruiden (nope, hier komt geen kip aan te pas, trust me)

· Ruime hoeveelheid olijfolie

Voor de feta dressing

· 1 blok feta

· Sap van 2 limoenen

Voor het flatbread

· 200g volkorenbloem

· 180g yoghurt (wanna go skinny? Kies dan voor magere natuuryoghurt zonder suiker)

· Snuif zout

Voor de garnituur

· Handje Platte peterselie

· ½ Komkommer


Recept

Feta crème

1. Doe ¾ van de feta samen met het limoensap in een food processor (dit kan ook met een staafmixer). Houd het andere deel van de feta opzij voor de afwerking.

2. Kruid met peper en zout en blend tot je een smeuïge crème hebt.

Gyros

3. Doe de paprika reepjes, en de halve ringen van de ui in een mengkom met de helft van de kruiden en een goede scheut olijfolie (een duim hoog). Meng alles mooi onder mekaar en zet opzij om te laten marineren.

4. Doe de gepulkte stukjes oesterzwam in een andere mengkom met de overschot van de kruiden en een goede scheut olijfolie.

5. Zet een wokpan op het vuur en laat heet worden. Van zodra de pan heet is mogen de oesterzwammen erin. Wok de oesterzwammen tot ze mooi bruin zijn. Doe er vervolgens het paprika mengsel bij (inclusief de olie). Laat alles goed wokken tot de paprika’s slap en de ui glazig is (10min).

Maak ondertussen het flatbread.

Flatbread

6. Meng de ingrediënten met je handen in een mengkom.

7. Kip (niet het dier, maar het werkwoord) het deeg uit op je werkblad en kneed tot een bol.

8. Verdeel de bol in 2 gelijke delen en druk elk deel plat met je handen tot je een dikke pizza bekomt.

9. Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olijfolie. Laat het vuur goed heet worden. Bak elk om beurt de “pizzabodems” langs weerzijde goudbruin in de koekenpan.

Dresseren

Vul je flatbread met gyros en een lepel fetacrème. Vouw dicht (een bakpapiertje helpt om het makkelijker te eten) en werk af me gebrokkelde feta, enkele schijfjes komkommer en peterselie.


ENJOY!


WEEK 1: Seitan au vin met geroosterde wortel en aardappel wedges


Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de aardappel wedges

· 2 grote aardappels

· Provencaalse kruiden

· Olijfolie

Voor de geroosterde jonge wortel

· Bosje jonge wortels

· 150g zure room

· Granaatappelpitjes van 1 granaatappel

· 2el pompoenpitjes

· Tijm

Voor de seitan au vin

· 2 wortels

· 1 grote ui

· Klein bakje champignons

· Klontje boter of andere vetstof

· Bouquet garni (2 blaadjes laurier en wat takjes tijm)

· 300g seitan

· 350ml rode wijn

· 1el mosterd

· 1el confituur (ik gebruik abrikoos)



Recept

Aardappel wedges

Verwarm je oven voor op 220°C

1. Snijd je aardappel met schil in wedges (dit zijn maan-vormige stukjes) en doe in een mengkom.

2. Voeg olijfolie, zout en Provençaalse kruiden toe en meng goed onder mekaar zodat de aardappelstukjes mooi bedekt zijn.

3. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet 15-20min in de voorverwarmde oven.

Geroosterde jonge wortel

4. Schil de jonge wortel, haal het loof er voor het grootste deel van, maar houd een klein stukje over, en snijd overlangs door midden.

5. Leg ook op een bakplaat en overgiet met olijfolie. Kruid met peper, zout en wat tijm. Zet gedurende 15min in de voorverwarmde oven bij de wedges.

6. Schik de wortelen op een mooie schaal en overgiet met zure room, peper, zout en wat tijm. Werk af met granaatappelpitjes en pompoenpitjes.

Seitan au vin

7. Stoof je ui samen met de wortel aan in een grote kookpot met wat vetstof. Voeg de champignons toe. Kruid met peper en leg je bouquet garni erbij.

8. Trek de seitan in stukken uit mekaar en bak ze kort aan in een anti-kleefpan. Kruid met peper en blus het geheel met rode wijn van zodra de seitan mooi bruin gekleurd is.

9. Strooi de bloem over de groenten in de kookpot en giet de seitan en rode wijn erbij.

10. Voeg de mosterd en confituur toe en laat het geheel 1,5 uur pruttelen op een laag vuur.

11. Kruid af met wat extra peper en indien nodig wat zout.


Potten op tafel en smullen maar!

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page